Americké akcie znovu klesají, podkopává je další pokles cen ropy

14.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování znovu oslabovaly, podkopával je zejména pokračující pokles cen ropy. Trh se zaměřuje na americkou centrální banku, jejíž měnový výbor by měl podle všeobecného očekávání ve středu rozhodnout o prvním zvýšení krátkodobých sazeb za téměř deset let.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index ztrácel 0,25 procenta na 17.220 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,5 procenta na zhruba 2003 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,7 procenta na 4899 bodech. Během dopoledne indexy výrazně kolísaly od mírných přírůstků po ztráty až o více než jedno procento.

Ceny ropy dnes klesly na nová sedmiletá minima a ropa Brent sestoupila k těsné blízkosti své nejnižší úrovně za 11 let. To znovu oslabovalo akcie ropných koncernů, jejichž pokles přispívá ke ztrátám hlavních indexů.

Fed zahajuje v úterý dvoudenní zasedání, na jehož konci by měl rozhodnout o zvýšení základní krátkodobé sazby. Obchodníci vesměs předpokládají, že rozpětí sazby se z nynějších 0 - 0,25 procenta zvýší do pásma 0,25-0,50 procenta, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK