Novými členy dozorčí rady ČD jsou Révész a Kucharčík

14.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Novými členy devítičlenné dozorčí rady Českých drah budou bývalý šéf Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Tomáš Révész a finanční ředitel společnosti Vetropack Moravia Glass Milan Kucharčík. V radě nahradí bývalého poslance za ČSSD Josefa Smýkala a bývalého ředitele pražského dopravního podniku Milana Křístka. Rozhodl o tom dnes řídící výbor ČD. ČTK to sdělil mluvčí drah Tomáš Joklík.

Řídící výbor také v rámci změny stanov rozhodl o znovuvytvoření funkce generálního ředitele Českých drah. Tu by měl zastávat stávající předseda představenstva ČD Pavel Krtek. \"Jde o technickou změnu, v čele generálního ředitelství má logicky stát generální ředitel. Nevytváříme ale místo pro dalšího manažera,\" uvedl předseda dozorčí rady Milan Feranec. Krtkova mzda ani jeho povinnosti se nezmění.

Změny v dozorčí radě mohou podle informací v médiích souviset s chystaným převodem nádraží z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Někteří členové dozorčí rady ČD totiž převod nechtějí podpořit, nejhlasitěji proti jsou odboráři.

Révész v letech 2007 až 2010 vedl Státní zemědělský intervenční fond, z něhož byl odvolán kvůli prosazování kontroverzního informačního systému pro evidenci dotací zemědělcům. Podle tehdejšího ministra zemědělství Ivana Fuksy hrozily úřadu kvůli tomuto projektu ekonomické škody a zastavení výplat zemědělských dotací. Kucharčík podle serveru iDnes působil dva roky v čele firmy Agrotec, která patří do skupiny Agrofert vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK