Platy ve správě železnic napřesrok vzrostou o dvě procenta

15.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Platy zaměstnancům Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) v roce 2016 vzrostou o dvě procenta. ČTK to dnes řekl mluvčí státní organizace Marek Illiaš. Průměrná mzda ve správě železnic přesahuje 29 tisíc korun a celkem státní správce kolejí zaměstnává na 17 tisíc lidí.

Zaměstnanci správce kolejí tak dostanou přidáno nejvíce ze státních firem působících na železnici. Zaměstnancům Českých drah platy podle dohody odborů s vedením porostou o 1,7 procenta. O procento rovněž vzroste průměrný plat zaměstnancům nákladního dopravce ČD Cargo.

V ČD Cargo ale větší růst mezd odbory vyjednaly pro klíčové zaměstnance. Má jít především o provozní zaměstnance, kteří jsou flexibilní a vytváří pro společnost vyšší hodnotu. Má jít o zaměstnance z řad strojvedoucích, vedoucích posunu nebo vozmistrů, doplnil místopředseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Radek Nekola.

SŽDC vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor do výstavby tratí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK