Americké akcie rostou díky energetickým firmám

15.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne pokračovaly v růstu, energetické společnosti těžily z dražší ropy. Pozornost trhu se soustředí na americkou centrální banku (Fed), od které se ve středu očekává první zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,9 procenta na 17.533 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval rovněž 0,9 procenta a pohyboval se kolem 2040 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite přidával 0,8 procenta a nacházel se v blízkosti 4989 bodů.

Výrazně posilovaly například akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil a jejího konkurenta Chevron. Světové ceny ropy dnes rostly poté, co se v pondělí propadly do blízkosti jedenáctiletých minim.

Předpokládá se, že Fed ve středu zvýší svou základní úrokovou sazbu na 0,25 až 0,50 procenta z nynějšího rekordního minima nula až 0,25 procenta. \"Byl by to šok, kdyby Fed sazby nezměnil,\" uvedl analytik Scott Brown ze společnosti Raymond James.

pmh sva

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK