Rada ČNB bude jednat o měnové politice, změna se nečeká

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Bankovní rada České národní banky bude dnes jednat o nastavení úrokových sazeb a režimu devizových intervencí. Podle odhadů ekonomů bankovní rada sazby nechá na nulové úrovni, stejně tak nechá beze změny závazek držet korunu nad hranicí 27 korun za euro.

Konec režimu devizových intervencí může podle guvernéra ČNB Miroslava Singera přijít na přelomu roků 2016 a 2017. Zároveň ale centrální banka upozornila, že konec intervenčního režimu může zkomplikovat politika Evropské centrální banky. Ta nedávno dál snížila svou depozitní sazbu a prodloužila program nákupů dluhopisů.

\"Po nadcházejícím zasedání tedy ČNB jen zopakuje, že bude bránit korunu v posílení pod úroveň 27 Kč/EUR pravděpodobně do doby kolem přelomu let 2016 a 2017,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. S uvolněním měnové politiky ECB ovšem podle něj musela ČNB již při svém listopadovém rozhodování počítat. \"Takže uskutečněné kroky ECB nejsou skutečností, na kterou je nyní třeba reagovat,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK