Prvních 5,8 km obchvatu Chrudimi je hotových

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chrudim 16. prosince (ČTK) - Motoristé se dnes poprvé projedou po první, šestikilometrové části obchvatu Chrudimi. Novou silnici budovali stavbaři tři roky. Stavba druhé 4,5 kilometru dlouhé části, která mine Slatiňany, by mohla být zahájena do konce roku 2017, řekl dnes novinářům premiér Bohuslav Sobotka.

Obchvat stál 1,27 miliardy korun bez DPH, měří 5850 metrů a čítá 66 stavebních objektů. Začíná u Medlešic a ústí nad mimoúrovňovou křižovatkou v Chrudimi u silnice I/17 směřující do Vysokého Mýta. Silnice vede po východní straně Chrudimi mimo zástavbu.

\"Z vlastního centra Chrudimi by se měla vymístit veškerá kamionová doprava a část osobní dopravy. Trochu bude problém kolem nemocnice, ale jedna křižovatka byla přestavěna jako kruhový objezd a druhá jako dočasný kruhový objezd, aby ta doprava byla trochu plynulá,\" řekl ČTK ředitel pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Veber.

Příprava stavby a její dokončení nakonec trvalo více jak 15 let, podotkl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Kraj současně s první etapou obchvatu dokončil opravu hlavního přivaděče do Chrudimi, Dašickou ulici. Na investici za 55 milionů korun přispěla Evropská unie, dodal Netolický.

Druhá část obchvatu spadá do kategorie staveb, u kterých by se měl podle nového zákona zhotovit nový posudek vlivu za životní prostředí EIA. Česko čeká jednání s představiteli Evropské unie, aby zůstaly v platnosti staré posudky. Jinak by se zahájení dopravních staveb zdrželo v řádu let.

\"Pevně věřím, že všechny překážky překonáme a bude plynule pokračovat příprava i té druhé části,\" uvedl Sobotka.

Silničáři museli přípravy na druhé části obchvatu, která mine Slatiňany, po rozhodnutí ministerstva dopravy v roce 2010 přípravy zastavit. Pokračovat mohli v roce 2014. Projektovou dokumentaci mají hotovou a začali s výkupem pozemků.

\"Stavba bude zhruba čtyřikrát levnější než první část obchvatu. Práce budou trvat dvě stavební sezony. Máme zajištěné prostředky na přípravu, na vlastní stavbu se budou projednávat v rozpočtu pro rok 2017,\" řekl Veber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK