Poslanci se přeli, zda obce přijdou o peníze z daní podnikatelů

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Sněmovna dnes po několikahodinové debatě přerušila projednávání novely zákona o rozpočtovém určení daní, která má přinést krajům víc peněz z daně z přidané hodnoty. Poslancům ji vrátil Senát s pozměňovacím návrhem. Rozsáhlou debatu i kritiku pravice vyvolala ta jeho část, která obcím odebírá jejich podíl z daní z příjmů podnikatelů. K projednávání novely se Sněmovna vrátí v 16:00, nyní se poslanci věnují závěrečnému schvalování tří armádních novel.

Vládní novela v předložené podobě zvyšovala od příštího roku podíl na vybrané DPH pouze u krajů. Takto by měly získat asi o 3,5 miliardy korun víc. Už při projednávání ve Sněmovně navrhovali poslanci pravice zvýšit s podílem krajů i podíl obcí. Žádný z těchto návrhů ale neuspěl.

Senát ale přijal pozměňovací návrh Radko Martínka (ČSSD) vypracovaný ve spolupráci s ministerstvem financí, který zvyšuje od roku 2017 podíl obcí z 20,83 procenta na 21,4 procenta, ale současně jim odebírá podíl 30 procent, který jim nyní připadá z daní živnostníků a všech fyzických osob, které podávají daňové přiznání. Pro obce by to od roku 2017 mělo znamenat dodatečný celkový výnos asi dvě miliardy korun ročně na DPH, ale na daních z příjmu podnikatelů přijdou asi o 1,2 miliardy ročně.

Tento podíl, nazývaný motivační složka, měl motivovat obce k vytváření příznivých podmínek pro podnikání. Podle poslance ODS Vladislava Vilímce by třeba jen Praha jeho zrušením přišla o 690 milionů korun.

Pozměňovací návrh dnes ve Sněmovně stejně jako předtím v Senátu podpořil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Poukazoval na to, že v roce 2014 si na peníze z daní od fyzických osob sáhlo jen 23 procent obcí. Podle Babiše šlo o problematický parametr a o nástroj, který je pro účely obcí naprosto nevhodný. Podpořil ho i předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). \"Tento prvek se opravdu přežil,\" uvedl.

Sdružení místních samospráv i Svaz měst a obcí mají k senátnímu návrhu výhrady. Obávají se, že pokud by se v budoucnu dařilo vybírat od podnikatelů víc peněz na daních, přijdou obce o mnohem víc peněz, než na tomto podílu získávají nyní.

Tento argument zazněl i v dnešní debatě. \"Zlepšený výběr se projeví jen ve státním rozpočtu, což by z pohledu obcí bylo samozřejmě mrzuté,\" řekla poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové). Citovala z odpovědi ministerstva financí, podle níž asi 15 obcí přijde o víc než milion korun. \"Ví pan ministr, co bude senátní návrh znamenat pro Průhonice?\" ptala se Babiše na dopady pro místo, kde ministr bydlí. To, že se o senátním návrhu dostatečně nejednalo, označila za pohrdání obcemi, městy i parlamentem.

Její stranický kolega a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík poznamenal, že senátní návrh ve vztahu k obcím znamená \"jestli obce zastřelíme nebo oběsíme\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK