Řada firem má před Vánocemi velký problém najít zaměstnance

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Firmy, které mají před Vánoci sezonu a potřebují zaměstnat velké počty lidí, mají letos mimořádné problémy najít dostatek zaměstnanců. Aby lidi na tato sezonní pracovní místa úspěšně nalákaly, musí nabídnout vyšší platy. Situaci řeší také najímáním brigádníků, zejména studentů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami.

\"Zejména ve větších městech je nedostatek pracovníků velmi vážný. Jelikož je nezaměstnanost obecně na velmi nízké úrovni, vnímáme i nedostatek motivovaných brigádníků,\" řekl ČTK manažer agentury McROY Czech Tomáš Surka. Nejvíce nyní podle něj poptávají zaměstnance e-shopy, obchodní řetězce, firmy z logistiky a tiskárny. Některé výroby naopak mají přes Vánoce odstávku.

\"Lidé v předvánočním čase nehledají tolik práci a nechtějí nastupovat před svátky do nové práce. Mají i menší zájem o brigády,\" upozornil šéf marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Vedle sezonních prací v obchodě a službách spojených s vánočním prodejem pokračují podle něj ve velkých náborech i některé velké výrobní firmy, logistické společnosti a zákaznická centra, které hledají výrobní operátory, skladníky a telefonisty. Většina z nich si stěžuje, že kvůli neobsazeným místům musí posouvat dodací termíny, případně musí stávající zaměstnanci pracovat více přes čas, dodal.

Největší poptávka po zaměstnancích je nyní především v obchodech a skladech, souhlasila marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková. Jde většinou o sezonní brigádníky, tedy prodavače, skladníky, skladové manipulanty. Nedostatek kandidátů na tyto pozice je podle ní akutní už od půlky roku. Poslední týdny před Vánocemi jsou však obvykle na trhu k dispozici studenti, kteří využívají tuto dobu pro přivydělání, podotkla.

S rostoucím objemem prodejů internetových obchodů hledají kvalitní pracovníky stále obtížněji také přepravní a logistické firmy. \"Tradiční předvánoční růst poptávky po řidičích, skladových manipulantech a operátorech nebo prodavačích letos zesiluje dobrá kondice české ekonomiky a chuť lidí nakupovat,\" uvedla ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová. Kvalitní uchazeče shánějí firmy stále obtížněji, což podle ní vede i k růstu nabízených platů, a to i pro sezonní pracovníky a brigádníky.

Největší nápor související s předvánočními nákupy firmy očekávají v tomto týdnu. I když plánovaně navyšují počty zaměstnanců v listopadu a prosinci až na dvojnásobek, pro zajištění služeb přijímají i velké množství brigádníků. Podle údajů z personálních agentur vznikne v internetových obchodech a u přepravních firem až 20.000 dočasných pracovních míst.

Nejhledanějšími pozicemi z pohledu uchazečů o práci se před Vánocemi v ČR stali podle údajů pracovního portálu ChciPráci.cz řidič a prodavač. \"Češi si moc dobře uvědomují, že v tomto období mají různé obchody, e-shopy, ale i kurýrní služby a dovozci vrchol sezóny a shánějí dodatečnou pracovní sílu,\" vysvětlil tiskový mluvčí portálu Prokop Konopa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK