Příjmy Olomouce příští rok klesnou a její výdaje naopak vzrostou

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 16. prosince (ČTK) - Příjmy Olomouce příští rok klesnou z letošních 2,053 miliardy korun na 1,982 miliardy korun, přičemž výdaje města naopak vzrostou z 1,96 miliardy korun na 2,032 miliardy. Zhruba padesátimilionový schodek radnice pokryje zůstatkem z letošního roku a pomocí peněz půjčených ze směnečného programu, které použije na investice. Návrh městského rozpočtu na rok 2016 dnes schválilo zastupitelstvo.

Daňové příjmy Olomouce mají podle propočtu radních příští rok díky oživení tuzemské ekonomiky vzrůst meziročně zhruba o 90 milionů korun na 1,494 miliardy korun. Naopak v kolonce nedaňových příjmů, které zahrnují například prodej majetku, radnice v roce 2016 počítá s poklesem z letošních 218 milionů na 144 milionů korun.

Celkové provozní výdaje radnice mají příští rok obnášet 1,675 miliardy korun, což je meziročně o čtyři miliony korun méně. Z této částky připadne 535 milionů korun na objednávku veřejných služeb, mezi které patří například městská hromadná doprava.

Na mzdy pracovníků magistrátu je ve schváleném rozpočtu vyčleněno na straně výdajů 316 milionů korun, což je o devět milionů korun více než letos. \"Mzdy jsou nastaveny na současný stav pracovníků a obsahují vládou schválené tříprocentní navýšení,\" zdůvodnil zastupitelům růst těchto výdajů primátorův náměstek Marin Major (ODS).

Investice chce radnice příští rok zvýšit z letošních 280 milionů korun na 356 milionů. Mezi hlavní chystané projekty patří rekonstrukce tramvajové trati a vozovky na třídě 1. Máje v centru Olomouce, která má stát 115 milionů korun. Necelou polovinu nákladů pokryje dotace ze švýcarských fondů.

Opoziční zastupitel Milan Feranec (ANO) upozornil, že rozpočet Olomouce je sice sestavený jako vyrovnaný, ale hospodaření města už takové není. \"Aby bylo vyrovnané, tak si potřebujeme půjčit dalších 49 milionů korun. Tímto rozpočtem tedy dál zvýšíme zadlužení města,\" míní Feranec.

Celková úvěrová zadluženost Olomouce včetně revolvingového úvěru má příští rok podle propočtu radnice vzrůst z letošních 2,041 miliardy korun na 2,071 miliardy. V dalších letech se už má dluh postupně snižovat a v roce 2025 by měl klesnout pod miliardu korun.

Radnice si chce v příštích třech letech podle Majora pomocí směnečného programu půjčit až 250 milionů korun například na spolufinancování investic, na kterých se podílí Evropská unie. Příští rok má tímto způsobem získat 130 milionů korun, v roce 2017 milionů 100 a další rok 20 milionů korun. \"Je to levnější než úvěr. Úrok činí zhruba 0,3 procenta,\" uvedl.

Dluh Olomouce se nejvíce zvýšil v roce 2009, kdy čerpalo úvěr 500 milionů korun na spolufinancování investičních akcí, zejména evropských projektů. Příjmy radnice tehdy kvůli hospodářské krizi klesly a musela si na investice půjčit. V dalších dvou letech si město bralo úvěry vždy po 250 milionech korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK