ŘSD obdrželo nabídky na stavbu D3 mezi Ševětínem a Borkem

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 16. prosince (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo nabídky na výstavbu úseku dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem na Českobudějovicku. Do soutěže se přihlásilo deset subjektů. Stavba asi deset kilometrů dlouhého úseku by mohla začít na jaře 2016. ČTK to dnes sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Začátek termínu stavby však mohou pozdržet i průtahy kolem posudku vlivu na životní prostředí (EIA), jenž podle úpravy zákona v souladu s evropskými směrnicemi přestal platit. Odhadovaná cena stavby úseku je 1,4 miliardy korun.

Nabídky, které ŘSD obdrželo, se pohybují v rozmezí od 933 milionů do 1,1 miliardy korun, což by cenu stavby značně snížilo. \"Hodnotící komise, kterou jmenuje vláda ČR, nyní nabídky zhodnotí a vydá doporučující stanovisko,\" uvedl Rýdl.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) však uvedl, že vzhledem k novele zákona ohledně EIA, může začít stavba úseku D3 mnohem později než na jaře. \"Na jednu stranu jásám, že se podařilo s dálnicí zase o něco postoupit, ale na druhou stranu vidím i tento problém,\" řekl dnes ČTK Zimola.

Posudek EIA na úseky D3 v Jihočeském kraji přitom byl v minulosti vytvořeny. Podle nového zákona, který odpovídá evropským směrnicím, by však neměly platit. \"Budeme apelovat na to, aby se sešli minstři dopravy a životního prostředí a celou záležitost řešili. Také bychom měli v Bruselu docílit toho, abychom dostali výjimku jako Slovensko a mohli tyto stavby dokončit s původním posudkem vlivu na životní prostředí,\" uvedl Zimola. Dodal, že příprava a zhotovení nové EIA by mohlo stavbu dálnice D3 zpozdit o měsíce až roky.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se mluví téměř tři desítky let. Zatím je v provozu pouze 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku. Ministr dopravy Dan Ťok v září uvedl, že zprůjezdnění celé D3 je naplánované do roku 2025. Na podzim začala výstavba úseku mezi Ševětínem a Bošilcem, letos v březnu zahájily práce na úseku Borek - Úsilné a Bošilec - Veselí nad Lužnicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK