Ceny ropy klesly kvůli růstu zásob v USA, čeká se na Fed

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly kvůli zprávě o překvapivém růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Pozornost investorů se nyní soustředí na americkou centrální banku (Fed), od které se dnes očekávání první zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 16:45 SEČ pokles o tři procenta na zhruba 37,3 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 3,4 procenta a nacházela se těsně nad 36 dolary za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden stouply o 4,8 milionu barelů. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem o 1,4 milionu barelů.

Údaje o růstu zásob v USA potvrzují, že na trhu s ropou přetrvává převis nabídky nad poptávkou. Investoři se navíc připravují na posílení dolaru v důsledku předpokládaného zvýšení úroků v USA. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což podkopává poptávku.

Většina obchodníků a analytiků předpokládá, že Fed zvýší základní úrokovou sazbu na 0,25 až 0,50 procenta z nynějšího rekordního minima nula až 0,25 procenta. \"Na trhu panuje přesvědčení, že to podpoří dolar a stlačí ceny komodit dolů,\" uvedl analytik Hans van Cleef ze společnosti ABN Amro. Fed rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb zveřejní ve 20:00 SEČ.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 37,31 38,45 New York - Nymex WTI leden 36,08 37,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK