Americké akcie před rozhodnutím Fedu o úrocích mírně posilují

16.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování mírně posilovaly. Investoři nyní čekají na rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o nastavení úrokových sazeb. Všeobecně se předpokládá, že banka dnes ohlásí první zvýšení úroků za téměř deset let.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,1 procenta na 17.535 bodů. Širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq Composite si připisovaly zhruba 0,2 procenta. S&P 500 se tak pohyboval kolem 2047 bodů a Nasdaq kolem 5004 bodů.

Akcie energetických společností však zamířily dolů kvůli obnovenému poklesu cen ropy. Ten byl důsledkem zprávy o překvapivém nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech.

Většina obchodníků a analytiků předpokládá, že Fed dnes zvýší základní úrokovou sazbu na 0,25 až 0,50 procenta z nynějšího rekordního minima nula až 0,25 procenta. Finanční trhy nyní zajímá, jak se Fed vyjádří k načasování dalšího zvyšování úroků. Fed rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb zveřejní ve 20:00 SEČ. Půl hodiny poté začne tisková konference šéfky banky Janet Yellenové.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK