Podnikatelská nálada v Německu se mírně zhoršila

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. prosince (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v prosinci nečekaně mírně zhoršila. Šéfům podniků v největší evropské ekonomice začíná dělat starosti zpomalení na rozvíjejících se trzích, které má dopad na vývoz ze země. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil mnichovský výzkumný institut Ifo.

Index podnikatelské nálady v prosinci klesl na 108,7 bodu z listopadových 109 bodů. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru, že index zůstane na hodnotě 109 bodů. Hodnota indexu odráží postoj zástupců asi 7000 firem z celého Německa.

Firmy hodnotí hůře hlavně svoji současnou situaci, výhled do budoucnosti zůstává stejný. Ukazatel současné situace se snížil o 0,6 bodu na 112,8 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání zůstal na listopadových 104,7 bodu.

Nálada se zhoršila v maloobchodě, velkoobchodě a ve stavebnictví. O něco lepší byla ve zpracovatelském sektoru. Nepatrné zlepšení hlásí i firmy v sektoru služeb, a to díky současným podmínkám, index očekávání se naopak snížil.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Mezičtvrtletní tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,4 procent v období od dubna do června. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o 1,8 procenta. Pro letošní rok vláda v Berlíně počítá s hospodářským růstem o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK