Dozorčí rada chce, aby pražský dopravní podnik vymáhal pokuty sám

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Dozorčí rada pražského dopravního podniku ve středu doporučila představenstvu firmy ukončit spolupráci se společností Fidentia, které dopravní podnik odprodává pohledávky z pokut pasažérům bez jízdenky. Vedení podniku by podle dozorčí rady mělo zajistit vymáhání pohledávek vlastními kapacitami. ČTK to dnes sdělila členka dozorčí rady a pražská zastupitelka Petra Kolínská (Trojkoalice/zelení).

\"Toto téma řešíme na úrovni dozorčí rady několik měsíců a názory jsou různé,\" řekl ČTK ředitel dopravního podnikuJaroslav Ďuriš. Firma podle něj do února připraví návrhy, jak dál postupovat. \"Uvidíme, která z cest bude pro podnik ekonomicky výhodnější,\" uvedl. \"Představenstvo prozatím přislíbilo, že dokud nedojde k dohodě, nebude prodávat pohledávky, které vzniknou v roce 2016,\" doplnil.

Cílem doporučení je podle Kolínské \"rozvázat spolupráci s netransparentními subjekty vybranými bez výběrových řízení a zajistit efektivní řešení problematiky pohledávek z jízd načerno\". Dopravní podnik podle zastupitelky od roku 2008, kdy začal pohledávky z pokut prodávat firmám zvoleným bez výběrového řízení, takto získává minimální výnos, dlužníci přitom zaplatí \"extrémně vysoké náklady\".

Kolínská argumentuje čísly, podle kterých se příjmy dopravního podniku z prodaných pohledávek pohybovaly v minulých letech okolo 30 milionů korun ročně. Fidentia přitom například za první polovinu roku 2013 koupila zhruba 60.400 pohledávek za čtvrtinu nominální hodnoty, tedy za 15,1 milionu korun, a na každou dlužnou tisícikorunu vymáhanou v následné exekuci připadaly náklady řízení ve výši 10.927 korun. \"Na jedné straně byly nepřiměřené zisky soukromých vymahačů a na druhé straně předlužené domácnosti například kvůli nedbalosti nezletilých dětí,\" uvedla Kolínská.

Podle odhadů neziskové organizace Člověk v tísni tvoří pohledávky Dopravního podniku hlavního města Prahy základ až desetiny všech exekučních řízení, které se v Česku zahajují, uvedla Kolínská. Loni české soudy zahájily 828.000 exekucí.

Měsíčně revizoři pražského dopravního podniku odhalí 20.000 až 25.000 černých pasažérů. Ze statistik firmy podle Kolínské vyplývá, že externím vymahačům se dosud předávala asi třetina uložených pokut.

Pražská společnost Fidentia měla být pro vymáhání pokut dopravního podniku podle dřívějších informací médií jen krátkodobým nouzovým řešením poté, co dřívější vymahatelská firma v únoru 2012 vypověděla smlouvu. Jako firma byla Fidentia do Sbírky listin zapsána v srpnu 2012. Podle účetní závěrky firmě loni klesl provozní zisk na čtyři miliony z 5,1 milionu korun o rok dřív. Vykázala tak ztrátu 70.000 korun po zisku 2,27 milionu v roce 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK