Exportéři: Vývoz z ČR v březnu zrychlí tempo

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trrutnovsko) 17. prosince (ČTK) - Tempo růstu českého exportu by mělo v březnu zrychlit. Předpovídá to aktuální Index Asociace exportérů (IAE), který pro březen vzrostl na 8,2 bodu z únorových 5,48 bodu. \"Výsledek (růstu) je daný především mírným zvýšením zakázek ze zahraničí,\" sdělil ČTK místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Kladně do indexu podle něj přispěl i prosincový index PMI v eurozóně. Záporně naopak německé průmyslové zakázky a negativní byl rovněž příspěvek reálného efektivního kurzu.

V posledních měsících podle Daňka panovaly obavy o hospodářské zdraví Německa, které se promítaly i do indexu v podobě slabších německých průmyslových zakázek. \"Situace v německé ekonomice se však začíná zlepšovat, z čehož by měly v průběhu roku 2016 výsledně těžit i čeští exportéři,\" uvedl Daněk.

Index Asociace exportérů si klade za cíl tři měsíce dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě řady statistických dat a vybraných parametrů. Do indexu jsou zahrnuty mimo jiné německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů Eurozóny PMI.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK