Počet doručovaných balíků před Vánoci stoupl meziročně o třetinu

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Počet doručovaných balíků a dalších zásilek před letošními Vánoci je o 20 až 30 procent vyšší než loni. Do Štědrého dne dojdou zásilky podané na České poště keště v pondělí, některé kurýrní služby garantují dodání včas u dárků posílaných jen do pátku. Vyplývá to z dnešních informací firem.

Česká pošta zaznamenává podle mluvčího Matyáše Vitíka celoroční špičku právě v tomto týdnu, kdy doručuje zhruba dvakrát více balíků než v běžném období. \"Největší poštovní třídírnou v pražských Malešicích v současnosti projde ve špičce o 30 procent zásilek více než loni,\" doplnil.

Lidé by si měli podle zástupců pošty lépe plánovat vyzvedávání balíků na pobočkách a vyhnout se tak čekání. Největší špičky na poštách jsou v odpoledních a večerních hodinách, kdy si lidé vyřizují své poštovní záležitosti cestou z práce.

Meziroční růst počtu zásilek souvisí podle jednatele přepravní firmy DPD Daniela Mareše s oblibou internetového nakupování. Za letošní prosinec očekává meziroční růst o 20 procent. Nejvíce zásilek z e-shopů tvoří elektronika, kosmetika, oblečení či sportovní potřeby.

\"DPD se doposud každoročně podařilo do Vánoc doručit všechny zásilky, které odesilatelé předali k doručení do 22. prosince. DPD doporučuje tento rok objednávat tak, aby odesilatel mohl předat zásilku přepravní společnosti do pátku 18. prosince. Ve velkých městech jsou v období Vánoc oblíbené osobní odběry, například prostřednictvím vlastní sítě výdejních míst Pickup, mimo město pak lidé spíše spoléhají na doručení domů,\" dodal Mareš.

PPL očekává letos meziroční růst o třetinu. V těchto dnech doručuje až 200.000 zásilek denně.

Česká pošta i další velké přepravní firmy před vánoční sezónou najaly pracovní posily. Například u DPD stoupl počet dodatečných kurýrů až na dvojnásobek běžného počtu. PPL zvýšila počet aut z 1000 na 15000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK