Kraje i obce dostanou víc peněz z DPH, o jinou daň obce přijdou

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Kraje dostanou od příštího roku víc peněz z vybrané daně z přidané hodnoty, obce od roku 2017. Obce ale zároveň přijdou o svůj podíl na dani z příjmů od podnikatelů a všech fyzických osob, které podávají daňové přiznání. Předpokládá to novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad.

Vláda původně navrhla zvýšit podíl z vybrané DPH pouze krajům. Půjde zhruba o 3,5 miliardy korun. Kraje nyní získávají z vybrané DPH 7,86 procenta, nově dostanou 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní se tak vrátí do stavu před rokem 2011, kdy zákon podíl krajů na daňových výnosech snížil.

Senát do novely přidal i změnu ohledně obcí, Sněmovna na to navzdory kritice pravicové opozice přistoupila. Podíl obcí z vybrané DPH se zvýší od přespříštího roku z 20,83 procenta na 21,4 procenta. Současně už ale nebudou dostávat podíl 30 procent, který jim nyní připadá z daní živnostníků a všech fyzických osob, které podávají daňové přiznání.

Pro obce to bude od roku 2017 znamenat dodatečný celkový výnos asi dvě miliardy korun ročně na DPH, ale na daních z příjmu podnikatelů přijdou asi o miliardu ročně. Tento podíl, nazývaný motivační složka, měl motivovat obce k vytváření příznivých podmínek pro podnikání. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) jde o problematický parametr a o nástroj, který je pro účely obcí naprosto nevhodný. Prohlásil, že 5446 obcí získá díky schválenému senátnímu návrhu celkem miliardu korun, naproti tomu 706 obcí prodělá celkem 96 milionů.

Podle návrhu státního rozpočtu na příští rok by obce měly získat na příjmech z daní celkově téměř 183 miliard korun. Z toho DPH by jim měla vynést asi 73 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK