Dolar je po zvýšení úroků na dvoutýdenním maximu

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. prosince (ČTK) - Dolar se dnes na devizových trzích vyšplhal na dvoutýdenní maximum ke koši hlavních světových měn. Obchodníci totiž předpokládají, že středeční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) zvýšit úrokové sazby posílí atraktivitu dolaru a dalších amerických aktiv.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil až na 99,041 bodu. Později se vrátil pod 99 bodů, proti středě ale nadále vykazoval růst o více než procento. Euro se vůči dolaru propadlo na více než týdenní minimum 1,0831 USD.

Americká centrální banka ve středu zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,25 až 0,50 procenta z rekordního minima nula až 0,25 procenta, na kterém ji v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držela sedm let.

Rozhodnutí Fedu by mělo posílit poptávku po amerických dluhopisech poskytujících vyšší výnosy než dluhopisy v Evropě a Japonsku. To by mělo zvýšit příliv investic do Spojených států a podpořit dolar.

Fed dal ve středu najevo, že další zpřísňování měnové politiky bude pozvolné. \"Skutečnost, že se konečně pustil do zpřísňování měnové politiky, odlišuje Fed od ostatních centrálních bank. A nezáleží na tom, jak postupné to zpřísňování může být,\" řekla podle agentury Reuters analytička Sireen Harajli ze společnosti Mizuho Corporate Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK