Ceny ropy opět klesají, dolů je tlačí růst zásob a silný dolar

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět klesají, statistika o růstu zásob suroviny ve Spojených státech totiž posílila obavy investorů z přetrvávajícího převisu nabídky nad poptávkou. Ceny ropy tlačí dolů rovněž silnější kurz amerického dolaru, za kterým stojí středeční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) zvýšit úrokové sazby.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) vykazovala kolem 17:25 SEČ pokles o 2,1 procenta, a dostala se tak pod 35 dolarů za barel. Cena severomořské ropy Brent ve stejnou dobu ztrácela zhruba 0,8 procenta a byla na zhruba 37,10 USD za barel. Nacházela se tak méně než jeden dolar od svého jedenáctiletého minima.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 4,8 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters přitom počítali s poklesem zásob, v průměru o 1,4 milionu barelů.

Dolar se dnes vyšplhal na dvoutýdenní maximum ke koši hlavních světových měn. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což obvykle podkopává poptávku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 37,09 37,39 New York - Nymex WTI leden 34,77 35,52

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK