Cena ropy letos klesla, prudký propad trvá už dva roky za sebou

31.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 31. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy se letos znovu výrazně propadly, pokles dosáhl zhruba 35 procent. Na vině je rekordní produkce Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která způsobila bezpříkladný přebytek ropy na světových trzích. Ceny ropy letos prudce padaly již druhý rok v řadě. Podle agentury Reuters může trvat další rok, než se trhy vyčistí.

Cena severomořské ropy Brent zakončila obchodování na 37,28 dolaru za barel. Za celý den tak stoupla o 82 centů, za celý prosinec ale ztratila 16 procent a za celý letošní rok 35 procent. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes také zamířila vzhůru, za celý den přidala 44 centů a obchodování uzavřela na 37,04 USD za barel. Za celý měsíc ale ztratila 11 procent a za celý rok 30 procent.

Pro Brent, která je hlavním ukazatelem vývoje cen ropy ve světě, je letošek už třetím ztrátovým rokem v řadě. Ropa zlevňovala již v roce 2013, pokles za celý rok byl ale tehdy jenom mírný.

Ceny ropy ovšem prudce spadly v loňském roce, kdy se kvůli obavám investorů ohledně převisu nabídky nad poptávkou snížily o téměř polovinu. Výprodej začal v polovině loňského roku a prohloubil se k jeho konci, když Saúdská Arábie zablokovala snahy některých méně vlivných členů kartelu OPEC o snížení těžebního limitu, které by podpořilo ceny.

Letos v této politice OPEC pokračoval. Na prosincovém zasedání ve Vídni se nedokázal dohodnout na nastavení oficiálního těžebního limitu. Dohodl se ale údajně na tom, že bude pokračovat v současné úrovni těžby ropy. Snížení dodávek kartel odmítá, protože nechce uvolnit místo na trhu konkurenci. K omezení těžby se podle všeho nechystá ani Rusko. Analytici odhadují, že světová produkce ropy nyní převyšuje poptávku o zhruba půl až dva miliony barelů ropy denně.

Cena Brentu letos krátce sestoupila pod 36 dolarů za barel na nejnižší hodnotu za 11 let. V podstatě tak umazala zisky za desetileté období, kdy jí k růstu pomáhal obrovitý hlad po energiích v Číně.

Vyhlídky na růst cen ropy nejsou v současné době ani nadále příliš růžové. Podle americké banky Goldman Sachs bude možné nutné, aby ceny klesly až na 20 dolarů za barel, aby z trhu zmizel dostatečně velký objem dobývané ropy a mohla opět nastat rovnováha.

\"Zásoby ropy jsou v Evropě naplněné. A naše prognózy naznačují, že v Asii se zásoby ropy v prvním čtvrtletí přiblíží stavu nasycení. Což znamená, že většina přebytečné ropy ve světě bude muset být uchovávána ve skladovacích zařízeních ve Spojených státech,\" uvedl podle agentury Reuters analytik společnosti SEB sídlící v Oslu Bjarne Schieldrop.

\"Rostoucí překážky\" předpovídá ropě pro příští rok banka Morgan Stanley. Hlavními příčinami jsou podle ní světové dodávky ropy, které navzdory jisté redukci ze strany amerických těžařů břidličné ropy dál rostou, ale také zpomalující poptávka po surovině.

--

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 37,28 36,46 New York - Nymex WTI únor 37,04 36,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK