Deficit státního rozpočtu Slovenska se výrazně snížil

02.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. ledna (ČTK) - Deficit státního rozpočtu slovenské vlády klesl v roce 2015 na 1,93 miliardy eur (52,19 miliardy Kč), což je výrazně méně než vládou předpokládaných 2,98 miliardy eur (80,58 miliardy Kč). Řekl to dnes slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Ministr na tiskové konferenci vysvětlil, že za lepším výsledkem stály vyšší příjmy z daní, které vyplynuly z jejich efektivnějšího vybírání, a pozitivnějšího vývoje ekonomiky. \"To jsou klíčové důvody, které se projevily v lepších státních příjmech,\" řekl podle webu Sme.sk Kažimír.

Celkový výsledek hospodaření státu za rok 2015 bude podle ministra znám v dubnu. Kažimír předpokládá, že schodek státních financí bude pod třemi procenty HDP, jak plánovala vláda.

Slovensko patří podle agentury AP v rámci eurozóny k zemím s nejzdravějším státním rozpočtem. Vláda na rok 2016 předpověděla deficit už jen 1,93 procenta HDP a počítá, že v roce 2018 dosáhne vyrovnané rozpočtu.

Slovenský premiér Robert Fico na společné tiskové konferenci s Kažimírem podle Sme.sk prohlásil, že těmito výsledky \"jsme vyvrátili pravicovou demagogii, že levicové strany nejsou schopné dobře hospodařit\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK