Soros: Světové finanční trhy stojí na prahu nové krize

07.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kolombo (Srí Lanka) 7. ledna (ČTK) - Americký investor maďarského původu George Soros dnes varoval, že světové finanční trhy stojí kvůli ekonomickým problémům v Číně na začátku nové krize. Vyzval proto investory k velké obezřetnosti. \"Řekl bych, že to odpovídá krizi,\" poznamenal Soros na ekonomickém fóru na Srí Lance.

Čína má podle Sorose potíže s hledáním nového modelu hospodářského růstu a devalvace měny přenáší tamní problémy do zbytku světa. Světové finanční trhy v novém roce prudce oslabují, z části proto, že pokles kurzu čínského jüanu podtrhuje obavy z dalšího vývoje čínské ekonomiky.

\"Když se podívám na finanční trhy, vidím tam vážné problémy, které mi připomínají krizi z roku 2008,\" řekl podle agentury AFP finančník.

Soros varoval před novou katastrofou podobnou poslední světové finanční krizi již dříve. V roce 2011 například řekl, že dluhové problémy v Evropě jsou \"mnohem vážnější než krize roku 2008\".

Čínské akciové trhy se dnes propadly o více než sedm procent, obchodování proto bylo krátce po zahájení na zbytek dne zastaveno. Stalo se to už podruhé v tomto týdnu. Nervozita na trzích způsobila, že se dnes prudce snižují i ceny akcií v Evropě. Index DAX burzy ve Frankfurtu se tak poprvé od října dostal pod psychologicky důležitou hranici 10.000 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK