Pojišťovny odhalily loni opět podvody za více než miliardu

14.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Detektivové pojišťoven odhalili v roce 2015 opět pojistné podvody za více než miliardu korun. U řady z nich šlo o rekordní hodnoty. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Nadále dominují podvody v pojištění aut, výrazně roste jejich počet v životním pojištění. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze a také v Ústeckém kraji. Mezi dlouhodobé trendy patří častější podvody v menším objemu.

V loňském roce odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 464 milionů Kč. Ve srovnání se stejným obdobím loni jde o nárůst o dva miliony korun. Nárůst odhalování podvodné činnosti je dlouhodobým trendem, za posledních pět let její objem vzrostl o 186 milionů Kč. \"Důvodem je jak reálný nárůst pokusů o pojistný podvod, tak i využívání nejmodernějších datových nástrojů a informačních technologií a efektivnější vyšetřovací metody detektivů,\" řekla dnes ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Allianz v roce 2015 prověřovala 2641 podezřelých případů a odhalila pojistné podvody za 233 milionů Kč, což je o 74,5 milionu víc než předloni. Největší nárůst zaznamenali její specialisté v Ústeckém kraji, kde se počet odhalených podvodů více než ztrojnásobil. Výrazně narostl i v krajích Moravskoslezském, Libereckém, Jihomoravském a v Praze. Ředitel vyšetřování pojistných podvodů Allianz Ludvík Bohman odhadl, že až 15 procent všech nahlášených pojistných událostí je pokusem o podvod. \"V autech dokonce statistiky říkají, že jde o více než 30 procent případů,\" dodal.

Specialisté Kooperativy loni prověřovali přes 1500 podezřelých případů. Z toho bylo v tisíci případech prokázáno podezření na pojistný podvod. Uchráněná hodnota tak dosáhla 210 milionů Kč, což bylo nepatrně více než předloni. \"Proti roku 2014 jsme ale ještě navíc spolupracovali s Policií ČR a dalšími pojišťovnami na prošetřování dalších 1800 případů. Šlo zejména o organizované pojistné podvody v životním pojištění, kdy se pachatelé pokusili podvodně získat pojistné plnění u více pojišťoven. Do podvodů byli zapojeni i lékaři a rehabilitační pracovníci, takže nebylo jednoduché jejich činnost odhalit,\" uvedl vedoucí bezpečnostního odboru v Kooperativě Vojtěch Stavný.

Pojistné podvody za více než 50 milionů Kč odhalili loni detektivové Generali. Více než polovina z této sumy, téměř 29 milionů, připadá na Prahu. Žádný případ naopak nebyl zjištěn ve Zlínském kraji. \"Celkové škody zůstaly zhruba na úrovni roku 2014, roste ale počet podvodů v pojištění odpovědnosti podnikatelů, zatímco dříve byly tradičním \'lídrem\'podvody v pojištění motorových vozidel,\" upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Počet podnikatelských podvodů měl předloni pětiprocentní podíl na celkových číslech. Loni už to bylo 17 procent.

\"Lidé jsou v pokusech o pojistné podvody stále vynalézavější, nadále však platí, že pouze menšina z nich je od začátku promyšleným činem. Ze zkušenosti mohu potvrdit, že nejčastěji dochází k tomu, že člověk podlehne tíze okamžiku. K pojistné události skutečně dojde, ale klient se poté snaží pojišťovnu přesvědčit o tom, že mu vznikla daleko větší škoda, než tomu ve skutečnosti bylo,\" popsal situaci ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Michael Maierl.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK