Míra nezaměstnanosti v Británii klesla na desetileté minimum

20.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Británii klesla v tříměsíčním období do konce listopadu na 5,1 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň za deset let. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. Růst mezd ale zpomalil, což znamená, že centrální banka zřejmě nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb.

V předchozím tříměsíčním období, tedy do konce října, míra nezaměstnanosti činila 5,2 procenta. Nyní je tak nejníže od tříměsíčního období do konce října 2005.

Mzdy se v období od loňského září do loňského listopadu zvýšily o dvě procenta, zatímco analytici počítali s nárůstem o 2,1 procenta. Guvernér centrální banky Mark Carney již dříve uvedl, že by byl rád, kdyby se tempo růstu mezd před zahájením zvyšování úrokových sazeb vyšplhalo na zhruba tři procenta.

Britská centrální banka drží od března 2009 základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta, aby podporovala hospodářský růst. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že banka úroky nezvýší dříve než ve druhé polovině letošního rok. Carney v úterý řekl, že ke zvyšování úroků zatím nevidí důvod, což zdůvodnil jednak slabším růstem britské ekonomiky a také turbulencemi v globální ekonomice.

Americká centrální banka (Fed) zahájila zvyšování úrokových sazeb již v prosinci. Základní úrok Fed zvýšil na 0,25 až 0,50 procenta z rekordního minima nula až 0,25 procenta, na kterém ji držel sedm let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK