Firma SEV Litovel bude vyrábět vertikálně stojící gramofony

05.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litovel (Olomoucko) 5. února (ČTK) - Sériovou výrobu vertikálního gramofonu, který přehrává desky postavený kolmo k podložce, chce letos zřejmě jako první na světě zahájit společnost SEV Litovel. Sotva firma z Litovle na Olomoucku smontovala a na nedávném veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas představila několik prototypů unikátního gramofonu, tak už má objednávky na stovky těchto přístrojů.

\"Sériovou výrobu vertikálních gramofonů chceme spustit v létě. Zatím jsme vyrobili několik vzorků, které na veletrhu v Las Vegas vzbudily značný zájem,\" řekl ČTK ředitel společnosti SEV Litovel Jiří Mencl.

Litovelský podnik, který je největším evropským a patrně i světovým výrobcem gramofonů v Hi-Fi kvalitě, si tak zřejmě připíše další prvenství. \"Nevíme zatím o nikom, kdo by vertikální gramofony vyráběl,\" řekl Mencl.

Nápad vyrábět vertikální gramofonové přístroje dostal majitel rakouské společnosti Audio Systems, pro kterou litovelský podnik gramofony vyvíjí a vyrábí. \"Máme už objednávky na prvních 500 těchto přístrojů. Pokud půjde vše dobře, tak letos vyrobíme minimálně tisíc vertikálních gramofonů,\" uvedl Mencl,

Konstrukce vertikálního gramofonu nebyla příliš složitá. Technici museli vymyslet pružinový systém, který jehlu jemně přitlačí na gramofonovou desku svírající pravý úhel se zemským povrchem. Zkonstruovali také speciální matici, s jejíž pomocí se deska připevní k vertikálně stojícímu gramofonu.

Vertikální gramofon nenabízí lepší zvuk či pohodlnější ovládání než klasický gramofonový přístroj, který je na podložce položen vodorovně. Zaujme ale elegantním a netypickým vzhledem. \"Je to prostě taková zajímavá inovace, o kterou by na trhu mohl být zájem,\" dodal s úsměvem Mencl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK