Koaliční rada bude debatovat o DPH a evidenci tržeb

08.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Koaliční rada vlády dnes bude jednat o návrzích ministra financí Andreje Babiše (ANO) ohledně snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u piva a nealkoholických nápojů jako restaurační služby. Dále by rada měla diskutovat o elektronické evidenci tržeb, kterou by měla Sněmovna schvalovat ve středu 10. února.

Ministr Babiš minulý týden informoval, že chce na koaliční radě jednat o přeřazení do druhé snížené sazby DPH v rámci restauračních služeb točené pivo a nealkoholické nápoje. To má pomoci podnikatelům vyrovnat se s vyššími náklady v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb. ČR má v současnosti tři sazby DPH - základní sazbu 21 procent, sníženou sazbu 15 procent a druhou sníženou sazbu deset procent.

Vládní partneři hnutí ANO ovšem uvedli, že jsou ochotni diskutovat o snížení DPH u potravin. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nebrání ani přesunu dalších položek do nižší sazby. Opozice má záměr Babiše za populismus a začátek předvolební kampaně.

Sněmovna by měla hlasovat o zavedení elektronické evidence tržeb ve středu 10. února v 11:00. Na konci ledna to prosadila v dolní komoře koalice. Podle představitelů TOP 09 a ODS byl tento krok protizákonný.

Dalšími z témat jednání rady budou zákony týkající se pojišťovnictví. Půjde o novelu zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a novelu zákona o pojišťovnictví. Obě pojišťovací novely měla vláda na programu minulý týden, ale nakonec je neprojednala. \"Obě novely jsou připraveny na jednání vlády, ale je potřeba ještě vyřešit některé rozpory,\" uvedl tehdy premiér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK