ČNB zveřejní prosincový objem intervencí proti posilující koruně

08.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Česká národní banka dnes bude informovat o objemu devizových intervencí, jež uskutečnila loni v prosinci. Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a následně její kurz držet poblíž hranice 27 Kč/EUR. Od té doby do konce loňského listopadu ČNB intervenovala za zhruba 400 miliard korun.

Centrální banka zahájila intervence v listopadu 2013, kdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun. Další intervence přišla loni v červenci, kdy ČNB nakoupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Poté v srpnu nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. V říjnu banka intervence na trhu neprováděla, v listopadu pak za zhruba 10 miliard korun.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek 4. února konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017 a že jako pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v první polovině roku 2017. Do té doby centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než kolem konce roku 2016. Důvodem posunutí závazku je vývoj inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK