Ropa zlevnila kvůli poklesu nadějí na dohodu o omezení těžby

08.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly zhruba o dvě procenta kvůli přetrvávajícím obavám z převisu nabídky nad poptávkou. Nedělní schůzka představitelů Saúdské Arábie a Venezuely totiž nepřinesla žádné jasné známky plánů na koordinované snížení těžby suroviny s cílem podpořit její ceny.

Kolem 18:00 SEČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 1,6 procenta na 33,5 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela dvě procenta a pohybovala se kolem 30,3 dolaru za barel.

\"Protože možnost dohody o omezení těžby rychle bledne, pozornost trhu se opět musí soustředit na nadměrné dodávky ropy,\" řekl agentuře Reuters analytik Dominick Chirichella ze společnosti Energy Management Institute. Údaje z minulého týdne ukázaly, že zásoby ropy ve Spojených státech se vyšplhaly na nové rekordní maximum.

Společnost Vitol Group, která je největším nezávislým obchodníkem s ropou na světě, dnes uvedla, že ceny ropy zůstanou na nízké úrovni až deset let. Jejich výraznějšímu zvýšení podle ní brání zpomalování růstu čínské ekonomiky a těžba z břidlicových ložisek ve Spojených státech.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 33,50 34,06 New York - Nymex WTI březen 30,29 30,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK