Firma Motorpal je v úpadku, její reorganizační plán soud nepřijal

09.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 9. února (ČTK) - Jihlavský Motorpal s 1327 pracovníky je ode dneška v úpadku. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma kvůli dluhům převyšujícím 800 milionů korun. Reorganizační plán, který podnik připravil, však soud podle údajů v insolvenčním rejstříku nepřijal z formálních důvodů.

Vedení Motorpalu považuje rozhodnutí soudu ohledně reorganizace za omyl, který má být neprodleně napraven. ČTK to sdělil mediální zástupce firmy Karel Samec. Výroba v závodech Motorpalu podle něj pokračuje.

Podle soudního usnesení o úpadku Motorpalu hlasovací lístky jeho věřitelů souhlasících s reorganizací nesplňovaly všechny povinné náležitosti.

\"Je zřejmé, že se soud dopustil zcela zřejmé nesprávnosti při revizi hlasovacích lístků, protože jinak by takto nemohl nikdy rozhodnout,\" uvedl Samec. Společnost už prý požádala soud, aby svůj omyl napravil a reorganizační plán povolil. Podporují jej podle mluvčího banky financující Motorpal i většina jeho nezajištěných věřitelů.

Motorpal, výrobce vstřikovacích systémů pro dieselové motory a přesných dílů pro automobilový průmysl, má vedle Jihlavy další závody v Jemnici, Batelově a ve Velkém Meziříčí. V roce 2014 vykázal tržby 1,3 miliardy Kč a ztrátu 29 milionů Kč. Minulý rok podle údajů v insolvenčním návrhu Motorpal čelil dalšímu propadu kvůli oddalování projektů v Číně, poklesu objednávek z Ruska i od jednoho ze zákazníků, který je rovněž navázán na ruský trh. V insolvenčním řízení je tato akciová společnost od 18 ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK