Volkswagen a Daimler v USA svolají dohromady 1,5 milionu aut

10.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Frankfurt 10. února (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen svolá ve Spojených státech zhruba 680.000 aut stejnojmenné značky. Auta mají airbagy od japonského dodavatele Takata, u nichž se mohou potenciálně objevit problémy. Ze stejného důvodu se v USA rozhodl svolat zhruba 840.000 aut i německý rival Daimler. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Volkswagen uvedl, že svolávací akce se týká aut vyrobených v letech 2006 až 2014. K nákladům na tento krok se firma odmítla vyjádřit.

Daimler oznámil, že v USA svolá 705.000 mercedesů a zhruba 136.000 dodávek Daimler s nafukovači airbagů od japonské Takaty. Pro automobilku to bude znamenat náklady ve výši 340 milionů eur (9,2 miliardy Kč), uvedla firma.

Nafukovací systém airbagů společnosti Takata může explodovat a vymrštit do vozu části kovu. V souvislosti s tím již bylo hlášeno deset úmrtí. Koncem loňského listopadu američtí regulátoři firmě vyměřili pokutu 70 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč) za pochybení, kterých se dopustila v souvislosti se svoláváním airbagů k opravě.

Svolávání aut přichází v době, kdy se Volkswagen snaží v USA i na dalších trzích vyřešit skandál kolem manipulace s měřením emisí. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) automobilku loni v září obvinila, že do vozů s naftovými motory instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno asi 482.000 aut s dvoulitrovým motorem. Později se ukázalo, že problém se týká rovněž 85.000 vozů s třílitrovým motorem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK