MMF vyzývá skupinu G20 k podpoře růstu světové ekonomiky

24.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. února (ČTK) - Skupina největších světových ekonomik G20 by měla připravit plán koordinovaných opatření na podporu globálního hospodářského růstu. Uvedl to podle agentury Reuters Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě připravené pro představitele G20, kteří se tento týden sejdou v Šanghaji. Vyspělé ekonomiky by se podle fondu měly při podpoře hospodářského růstu měně opírat o měnovou politiku a více využívat rozpočtovou politiku.

\"G20 nyní musí naplánovat koordinovanou podporu poptávky a využít dostupného rozpočtového prostoru k posílení veřejných investic,\" píše se ve zprávě, jež přichází v době známek zpomalování hospodářského růstu po celém světě a prudkých výkyvů na akciových i devizových trzích.

Setkání v Šanghaji je již podle agentury Reuters přirovnáváno k zasedání G20 v dubnu 2009, kdy se skupina dohodla na koordinovaných stimulačních opatřeních. Ta měla v době světové finanční krize zabránit globální hospodářské recesi.

Americký ministr financí Jack Lew však nyní potřebu stimulačního plánu bagatelizuje. V rozhovoru s televizí Bloomberg prohlásil, že některé ekonomiky si vedou lépe, než se předpokládá, a že investoři by neměli \"očekávat krizovou reakci v nekrizovém prostředí\".

MMF nicméně poukazuje na zpomalování růstu světové ekonomiky i na zhoršující se finanční situaci rozvíjejících se ekonomik, které byly těžce zasaženy poklesem cen komodit. \"Tento vývoj signalizuje zvýšené nebezpečí, že hospodářské oživení bude zmařeno,\" píše fond ve své zprávě. Upozorňuje rovněž, že vlády po celém světě možná budou nuceny vytvořit nové mechanismy na pomoc některým rozvíjejícím se zemím.

MMF v lednu snížil odhad letošního růstu světového ekonomiky na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 3,6 procenta. Poukázal přitom na výrazně slabší obchodní výměnu s Čínou i na negativní důsledky nižších cen komodit. Odhad růstu globálního růstu pro příští rok fond snížil rovněž o 0,2 procentního bodu, a to na 3,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK