Irák: Velcí vývozci ropy budou jednat o zmrazení těžby 20. března

09.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 9. března (ČTK) - Zástupci největších světových vývozců ropy z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i mimo ni se sejdou 20. března v Moskvě, aby projednali zmrazení produkce. Podle iráckého listu As-Sabáh to řekl náměstek iráckého ministra ropného průmyslu. Podle něho by se rozhovorů měly zúčastnit zejména Saúdská Arábie a Rusko, tedy dva největší producenti ropy na světě, kteří uzavřeli předběžnou dohodu o zmrazení těžby už minulý měsíc.

Irák je \"připraven spolupracovat s nejvýznamnějšími světovými vývozci ropy na diskusích o plánu zmrazit produkci a zajistit, aby u jednacího stolu seděli zástupci Ruska a Saúdské Arábie,\" uvedl podle listu irácký náměstek.

Saúdská Arábie a Rusko se v polovině února dohodly spolu s Venezuelou a Katarem na zmrazení těžby ropy na lednové úrovni. Podmínkou však je, že se k návrhu připojí i další přední světoví producenti ropy. Tento krok má pomoci ke zvýšení cen suroviny, které od poloviny roku 2014 ztratily více než 60 procent hodnoty.

Pokud budou souhlasit i další země, bude to první dohoda o těžbě mezi členskými zeměmi OPEC a nečleny za posledních 15 let. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak minulý týden uvedl, že k rozhovorům o stabilizaci trhu s ropou se připojí bývalé sovětské republiky Ázerbájdžán a Kazachstán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK