Reklama v komerčních televizích vadí čtyřem z pěti Čechů

09.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Reklama v komerčních televizích vadí čtyřem z pěti Čechů. Inzertní letáky ve schránkách nechce 56 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury ppm factum pro Českou marketingovou společnost a další organizace. Třetina lidí by uvítala více ochutnávek a prezentací výrobků v místech prodeje, plyne z průzkumu, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Pocit přesycenosti reklamou v komerčních televizích podporuje přerušování TV pořadů reklamními bloky. To vadí 86 procentům dotázaných, jako naléhavý problém to vidí 57 procent.

Pocit přesycenosti klasickou reklamou v poslední době nevzrůstá. U některých médií, včetně komerčních televizí, se buď udržuje na zhruba stejné úrovni nebo klesá. Ve srovnání s obdobím začátku devadesátých let je ale patrný nárůst přesycenosti prakticky u všech médií.

Reklama na internetu vadí více než polovině populace a reklamou na sociálních sítích je přesyceno 36 procent lidí. Podle 46 procent lidí je příliš mnoho reklamních plakátů a billboardů.

Reklama se sexuálními nebo erotickými motivy se líbí 42 procentům lidí. Z toho 31 procentům ale pouze v případě, když se hodí k nabízenému výrobku. Naopak vůbec se nelíbí více než pětině obyvatel.

Informace z reklamy pomáhají při nákupním rozhodování 44 procentům populace. Častěji jsou to ženy, mladší lidé, lidé s vyššími příjmy, obyvatelé menších měst a častí uživatelé internetu. Proti loňsku významněji klesl pouze podíl respondentů, kteří tvrdí, že jim reklamy vůbec nepomáhají. Nákup na základě reklamy uskutečnilo 30 až 40 procent respondentů.

Šetření se uskutečnilo letos v lednu na reprezentativním vzorku obyvatel ČR. Celkem bylo dotázáno 1000 osob ve věku nad 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK