Analytici: Reálné průměrné mzdy rostly ve 4. čtvrtletí o 3,5 pct

10.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Reálné průměrné mzdy ve čtvrtém čtvrtletí 2015 proti předchozímu kvartálu rostly o 3,5 procenta, tedy nejrychleji od roku 2009. Odhadli to analytici oslovení ČTK. Za růstem je podle nich výkon ekonomiky a nepatrný růst cen, které v posledním čtvrtletí stouply o desetinu procenta. Údaje o průměrných mzdách ve čtvrtém čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v pátek 11. března.

 

Analytik Home Creditu Michal Kozub odhadl reálný růst mezd na 3,5 procenta. Jakákoli nižší hodnota by podle něj byla velké zklamání. Tlak na růst mezd je již poměrně velký. V řadě profesí je nedostatek pracovníků, což vytváří tlak na růst mezd. Výrazné plus je také nízká inflace, která udržuje reálné mzdy vysoké. Zatím všechny předpoklady mluví pro to, aby růst pokračoval i v následujících kvartálech. To je pro spotřebitele samozřejmě dobrá zpráva, podotkl.

Nominální růst mezd ve čtvrtém kvartálu podle odhadu analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška mírně zpomalil na meziročních 3,6 procenta, což po očištění o inflaci znamenalo přírůstek o 3,5 procenta, nejvíce od roku 2009. Zpomalení nominálního růstu z 3,8 procenta ve třetím kvartále šlo na vrub vysoké základně u platů veřejné sféry, zatímco v podnikatelské sféře předpokládá analytik neměnné nominální tempo.

\"Pracovníci ve veřejné sféře dostali ke konci roku přidáno a ekonomice se daří. Tempo růstu mezd ovšem zpomalilo a na zpomalení tempa růstu mezd v soukromé sféře ukazuje i nárůst zaměstnanosti. V souhrnu proto čekáme jen mírné zpomalení meziročního tempa růstu průměrné mzdy na 3,7 procenta, což po odečtení inflace činí 3,6 procenta,\" řekla ČTK analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. Tento údaj bude podle ní pro měnovou politiku ČNB velice důležitý. Jedině růst mezd může totiž za současné situace rozpohybovat inflaci v ČR.

Analytik ČSOB Petr Dufek připomněl, že jde o statistiky průměrných mezd, které jsou sice velmi sledované, nikoliv však příliš reprezentativní. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Nové číslo ukáže, zda se naplní očekávání centrální banky, která předpokládá, že mzdy akcelerují natolik, že vyvolají poptávkovou inflaci, poznamenal.

Průměrná mzda v Česku se v loňském třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 3,8 procenta na 26.072 korun. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,4 procenta. Šlo o nejrychlejší nominální růst mezd od čtvrtého čtvrtletí 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK