Senát schválil změny v podpoře elektřiny ze zemědělských podniků

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Zemědělské podniky, které jsou akciovými společnostmi a vyrábějí i elektřinu, na ni budou moci dostat podporu i bez splnění podmínky známých vlastníků. Předpokládá to novela zákona o podporovaných zdrojích energie sepsaná poslanci KSČM, kterou dnes schválil Senát. Předlohu ještě musí podepsat prezident. Bude účinná vyhlášením ve Sbírce zákonů.

Zaknihované akcie nebudou muset mít podle novely zemědělské podniky, jejichž vedlejší činností je výroba elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. Totéž bude platit pro podniky, které vyrábějí elektřinu obecně z obnovitelných zdrojů. Nyní se výjimka vztahuje jen na výrobce s hlavní činností zemědělská výroba, kteří produkují elektřinu z bioplynu.

Předkladatelé z řad poslanců KSČM zdůvodnili předlohu snahou napravit nepřesnosti, které vznikly v normě o podporovaných zdrojích při loňském schvalování rozsáhlé novely energetického zákona, jež nabyla účinnosti od ledna. Sněmovna podle autorů tuto úpravu už jednou schválila, při následném přepisu v dolní komoře se ale stala chyba.

Proti předloze v diskusi vystoupil Jiří Oberfalzer (ODS), podle kterého jde proti programovému prohlášení vlády. Poukazoval na to, že kabinet se zavázal k tomu, že firmy s anonymními vlastníky nebudou mít k dotacím přístup. O Oberfalzerově návrhu na zamítnutí ale už senátoři nehlasovali, když před tím se pro schválení novely vyslovilo 45 ze 65 přítomných členů horní komory.

Zemědělské podniky mají podle předkladatelů normy často složitou vlastnickou strukturu, někteří majitelé jsou v zahraničí, jiné nelze dohledat. Zaknihování akcií u nich proto podle nich není jednoduché.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK