Dolní komora argentinského parlamentu schválila dohodu s věřiteli

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 16. března (ČTK) - Dolní komora argentinského parlamentu dnes schválila dohodu, kterou vláda prezidenta Mauricia Macriho uzavřela se zahraničními majiteli nesplácených dluhopisů. K uzavření 14 let starého sporu s věřiteli tak zbývá už jen souhlas Senátu. Dohoda umožní zemi návrat na zahraniční kapitálové trhy a očekává se, že přispěje i k oživení její ekonomiky.

Věřitelé, kteří odmítli restrukturalizaci dluhů po bankrotu Argentiny z roku 2002, přijali na konci února návrh argentinské vlády na uhrazení 75 procent pohledávek. Argentina by tak v rámci dohody zaplatila 4,65 miliardy dolarů (114 miliard Kč).

Smlouvu schválila sněmovna po dvacetihodinové debatě 165 hlasy, 86 poslanců bylo proti. Macriho vláda sice nemá v žádné z obou komor parlamentu většinu, podařilo se jí ale získat na svou stranu jednu ze skupin perónistů a uskupení, které se minulý měsíc odtrhlo od formace bývalé prezidentky Cristiny Fernándezové. Její vláda jakoukoli dohodu se zbylými věřiteli odmítala a předloni v červenci se země kvůli tomu dostala znovu do platební neschopnosti.

Senát by se měl podle agentury Reuters vyslovit rovněž pro dohodu. Opozice je v něm rozdělená a Macri by měl získat senátory na svou stranu přísliby vládních peněz a levných úvěrů pro jejich regiony.

Argentina v roce 2002 vyhlásila největší státní bankrot v historii a přestala splácet dluh v částce 100 miliard dolarů. V následných dvou kolech restrukturalizace státních dluhopisů přijali odpis více než dvou třetin svých pohledávek majitelé 92 procent dluhopisů. Zbylí investoři ale nové dluhopisy se sníženou hodnotu nepřijali, což vedlo k protahovaným soudním sporům, obstavování majetku Argentiny, vyloučení země z mezinárodních kapitálových trhů a k deformacím v ekonomické politice argentinských vlád.

Předešlé levicové vlády nároky zbylých věřitelů odmítaly uznat a ignorovaly verdikty amerického soudu, které byly pro Buenos Aires nevýhodné. Loni v listopadu však byl zvolen pravicový prezident Mauricio Macri, který označil řešení sporu o nesplacené dluhy za svou prioritu a za základ pro obnovení hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK