Daňové zvýhodnění na druhé a další dítě se zřejmě zvýší

31.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Daňové zvýhodnění na druhé a další dítě se zřejmě zvýší. Počítá s tím vládní novela o daních z příjmů, kterou dnes doporučil Senátu beze změn schválit jeho hospodářský výbor. Zvýhodnění na druhé dítě se má zvýšit o stokorunu měsíčně, na třetí a další dítě o 300 korun měsíčně. Zvýhodnění má platit zpětně už od začátku letošního roku.

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte se nezmění, zůstane podle návrhu na 13.404 korun ročně. U druhého dítěte stoupne od letošního ledna roční částka ze současných 15.804 korun na 17.004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17.004 korun na 20.604 korun.

Daňové zvýhodnění na děti vzrostlo už od loňska, a to u druhého dítěte o 200 korun měsíčně a u třetího a dalšího o 300 korun měsíčně. Zvyšování slev je součástí koaliční dohody.

Novela, o níž Senát rozhodne za týden, také usnadní danění malých slunečních elektráren. Nyní jsou příjmy z provozování výroben elektřiny zdaňovány jako příjem z jiného podnikání a k němu je třeba podnikatelské oprávnění. Nově například u solárních elektráren s instalovaným výkonem do deseti kilowatt, na které od loňska nemusí být licence, již nepůjde o příjmy ze samostatné činnosti, ale o ostatní příjmy. Tyto příjmy do 30.000 korun ročně budou osvobozeny od daně.

Předloha taky zařadí ve výzkumu a vývoji výdaje na homologaci a certifikaci výrobků k odečitatelným položkám od základu daně. Novela má rovněž do českého práva zavést evropskou směrnici o mateřských a dceřiných společnostech. Upravuje vyplácení dividend a odstraňuje dvojí ekonomické zdanění zisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK