ČR je pro německé investory opět nejatraktivnější zemí v regionu

05.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Česko je pro zahraniční investory, zejména ty německé, po čtyřech letech opět nejatraktivnější zemí mezi 16 zeměmi střední a východní Evropy. Nálada je stejně optimistická jako v rekordním roce 2008, krátce před krizí. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Jako zdaleka největší problém Česka investoři vnímají nedostupnost kvalifikované pracovní síly.

Velmi dobrá ekonomická situace ČR se projevuje především v tom, že stejně jako v předešlém roce by si 92 procent investorů opět zvolilo Česko pro své investice. Druhý rok po sobě se téměř zdvojnásobil počet pozitivních hodnocení ekonomické situace. Jako dobrou ji hodnotí 56 procent firem, minulý rok to bylo 29 procent a předloni 16 procent. Naopak jako špatnou vidí současnou ekonomickou situaci čtyři procenta firem.

Co se týče očekávání dalšího hospodářského růstu, jsou firmy proti loňskému roku zdrženlivější. Třetina jich čeká letos zlepšení. Každá druhá firma počítá v letošním roce se stabilním vývojem a desetina se obává zhoršení. To je ve srovnání s loňskem více než dvojnásobek.

\"Ekonomika už má za sebou velmi rychlý růst. K tomu se přidává nejistota vyplývající ze současného geopolitického dění, takže firmy pohlížejí do budoucnosti s větší opatrností. Podobně to také vypadá, podíváme-li se na současnou ekonomickou situaci firem a jejich vyhlídky do budoucna,\" uvedl výkonný člen představenstva komory Bernard Bauer.

Více než polovina firem čeká letos zvýšení tržeb. U exportu, který představuje právě v řadě německých firem velký podíl, počítá stejně jako loni skoro 40 procent s růstem. Jen pět procent, o polovinu méně než minulý rok, čeká jeho pokles.

Na 41 procent firem, tedy o osm procentních bodů více než v roce 2015, počítá se zvýšením investičních výdajů. \"To je důležitý signál. Z diskusí s našimi členy víme, že investice budou směřovat také do digitalizace firemních a komunikačních struktur či výroby. Právě v této oblasti si musí Česko vybudovat dobrou pozici, aby mohlo v době hnané inovacemi patřit k předním hráčům,\" upozornil Bauer. Na 44 procent firem letos chce přijmout nové pracovníky, což je o devět procentních bodů více než v roce 2015.

Letošní konjunkturální průzkum ale také ukazuje, jak dramatická již je situace ohledně nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Faktor \'dostupnost kvalifikovaných pracovních sil\' poslaly firmy až na poslední místo z 21 faktorů průzkumu. \"Tento trend je třeba zastavit, neboť se stává limitujícím faktorem pro rozvoj investic nebo pro rozhodování o umístění nové investice v Česku. Týká se to nejen vysoce kvalifikovaných technických pracovníků, ale také běžných dělnických profesí,\" řekl vedoucí korporátní komunikace Bosch Group CZ a viceprezident komory Pavel Roman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK