Pivovary loni vyrobily o 2,2 pct více piva, zvýšil se export

07.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Pivovary loni v ČR vyrobily meziročně o 2,2 procenta více piva, skoro 20,1 milionu hektolitrů. Rostl export, na vývoz šlo o 13,3 procenta více, celkem 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh se dostalo o 0,2 procenta méně. Výstav pro český trh včetně nealkoholické piva činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla loni o jeden litr na 143 litrů. Informace zveřejnil na dnešní tiskové konferenci Český svaz pivovarů a sladoven.

\"Poprvé jsme se v historii přehoupli přes 20 milionů hektolitrů,\" uvedl předseda svazu František Šámal. O 7,3 procenta se také zvýšil dovoz piva do ČR, s hodnotou 312.000 hektolitrů je ale podle Šámala stále zanedbatelný.

Export se zvýšil, nejdůležitějšími trhy ze zemí EU byly Slovensko a Německo. \"Export do zemí mimo EU byl v loňském roce ovlivněn ruským embargem a výrazným propadem kurzu rublu. I přesto však zůstalo Rusko loni největším spotřebitelem českého piva mimo země EU,\" dodal Šámal. Druhé místo patřilo Spojeným státům americkým, třetí pak Jižní Koreji, kam se vývoz zvětšil o více než 100 procent.

Hospodským v ČR se nepovedlo zvrátit trend poklesu pití v restauracích. Čtyřicet procent piva se prodalo \"napřímo\", což je meziročně o jeden procentní bod méně.

drh mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK