Vláda projednala zakázku k evidenci tržeb, nic nebrání spuštění

11.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Vláda se dnes seznámila s návrhem na zakázku technického řešení elektronické evidence tržeb. Zakázka má být bez soutěže. Informoval o tom na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj už tak nic nestojí v cestě k přípravě a realizaci elektronické evidence tržeb. Měla by být spuštěna od 1. prosince. Nejdříve se bude týkat hotelů a restaurací.

\"K zakázce poskytlo kladné stanovisko ministerstvo pro místní rozvoj i Rada vlády pro informační společnost. Byly tak splněny předpoklady pro její projednání. Teď již nic nestojí v cestě, aby došlo k technické realizaci a přípravě evidence tržeb,\" uvedl premiér.

Již v únoru Finanční správa informovala, že místo nového systému využije pro technické řešení elektronické evidence tržeb současné systémy. Technické řešení evidence tržeb tak bude začleněno do nynějšího automatizovaného daňového informačního systému (ADIS), ve kterém fungují například daňový portál, daňové informační schránky nebo spisová evidence. Systém ADIS zajišťuje firma IBM.

\"Uvedený způsob technické realizace projektu e-tržeb umožní snížení celkových nákladů na jeho vybudování a prvních pět let provozu nejméně o 250 milionů korun oproti původně rozpočtované částce 1,2 miliardy korun,\" uvedla tehdy mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Řešení je podle ní v souladu se zákonem o utajovaných informacích, dodavatel nynějšího systému totiž disponuje prověrkou na stupeň utajení \"tajné\".

Správa dál uvedla, že na přípravě evidence tržeb bude nadále spolupracovat se Státní pokladnou Centrem sdílených služeb (SPCSS). Firma zajistí některé provozní služby.

Nový systém pro elektronickou evidenci tržeb měl podle původních plánů vytvořit a provozovat právě státní podnik SPCSS. Ministerstvo financí přitom bylo v minulosti kritizováno, že výběr provozovatele chtělo zadat bez veřejné soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK