Stavaři začali odstraňovat sesuv zeminy z rozestavěné dálnice D8

26.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litochovice nad Labem (Litoměřicko) 26. dubna (ČTK) - V Českém středohoří dnes začali stavbaři odstraňovat sesuv zeminy z dálnice D8. Svah zavalil asi 200 metrů dlouhý hotový úsek D8 v roce 2013. Nákladní auta už dnes odvážela hlínu ze zasypaného tělesa dálnice. Řidiči se po novém dvanáctikilometrovém úseku projedou podle plánu letos v prosinci. Novinářům to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Odvoz zeminy potrvá zhruba dva měsíce. \"Nejpozději do konce června bude hlína pryč,\" uvedl Rýdl. Po odtěžení zeminy odborníci zjistí, jak moc sesuv poškodil samotnou stavbu. \"Zda zasažené těleso dálnice budeme opravovat, nebo ho budeme budovat znovu, to zjistíme až z diagnostiky po odstranění masy sesuvu,\" dodal Rýdl. S nějakým poškozením stavaři počítají, podle Františka Zuckersteina z ŘSD by však nemělo mít na zprovoznění D8 vliv.

Stavaři v první etapě odtěžili asi 80.000 metrů krychlových samotného závalu pod lomem. \"Hlína ležela v nestabilním podloží ve velkém sklonu a svou vahou zatěžovala spodní část sesutého svahu. Po odtěžení se místo zakotvilo a zapilotovalo,\" uvedl Rýdl. Vznikl také odvodňovací systém tak, aby srážkové nebo spodní vody neohrožovaly stabilitu svahu.

Nákladní auta teď musí odvézt zhruba 100.000 metrů krychlových zeminy. Mezitím pracují dělníci na dalších náročných úsecích, které se v jeden celek spojí podle Zuckersteina zhruba v srpnu. Z šestnáctikilometrového úseku dálnice přes České středohoří už řidiči po čtyřech kilometrech za Lovosicemi jezdí. Součástí stavby jsou dva tunely, most přes Opárenské údolí, most mezi tunely či mimoúrovňová křižovatka u Řehlovic, která navazuje na už zprovozněnou část dálnice D8 ve směru na Drážďany.

V celém území sesuvu pokračuje geotechnický průzkum a monitoring, který by mohl ukázat na nějakou dílní nestabilitu v území. Sledovat pohyby v lokalitě budou odborníci i v prvních letech provozu dálnice.

Sesuv poničil i železniční trať 097 Lovosice - Teplice. Ministr dopravy Dan Ťok již dříve uvedl, že s obnovením trati souhlasí. Náklady na obnovu trati však zatím nikdo nevyčíslil.

Hlína a kamení zavalily dálnici u Litochovic na Litoměřicku v červnu 2013. Na nevhodně vybranou trasu dálnice dlouhodobě upozorňovali ekologové ze sdružení Děti Země.

fir jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK