Chystaná hala na výrobu slitiny zaměstná v mošnovské zóně 60 lidí

27.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 27. dubna (ČTK) - Do ostravské strategické průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku přijde nový investor. Postaví tam halu na výrobu moderních materiálů a slitiny, kde zaměstná až 60 lidí. Výše investice bude zhruba 650 milionů korun. Novinářům to dnes řekli primátor Tomáš Macura (ANO) a Jiří Režnar, zástupce investora - společnosti Vítkovice - výzkum a vývoj - technické aplikace.

Výstavba nové haly by měla začít v příštím roce a bude zabírat zhruba 14.000 metrů čtverečních, plocha celého areálu provozu bude 2,5 hektaru. Dokončena by mohla být v roce 2018. \"Jde o továrnu, která je zaměřena na vysoce speciální materiály pro letecký průmysl, lodní průmysl a částečně také pro automobilový průmysl,\" uvedl Režnar. Podle něj je o tyto materiály velký zájem a poptávka převyšuje nabídku.

\"Řadu těchto materiálů kupují čeští výrobci ze zahraničí, v České republice absolutně chybí tyto kapacity, které by byly schopny naplnit tu poptávku,\" podotkl Režnar.

Nová společnost v první fázi projektu zaměstná 35 lidí. V době plného provozu okolo 60, půjde zejména o pracovníky v dělnických profesích. Společnost bude potřebovat především zaměstnance, kteří mají zkušenosti

s výrobou materiálů a metalurgií. Ročně by závod měl vyprodukovat zhruba 5000 tun speciálních materiálů, které se do Česka nyní dováží především z Německa, Anglie, Francie, Číny či USA.

Podle Režnara společnost novou investice částečně financuje z vlastních prostředků, ale i s pomocí bank nebo Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Město dnes s investorem podepsalo smlouvu o prodeji pozemků v mošnovské zóně, a to za 11 milionů korun, což je podle Macury obvyklá cena. \"Pro mě to je dvojnásob dobrá zpráva, protože vedle stávajících, převážně zahraničních investorů, tam začne podnikat česká společnost. Je to přesně ten typ podnikání, které bychom chtěli podporovat,\" řekl Macura.

Podle něj je nyní v mošnovské zóně šest investorů, tento bude sedmým. \"Máme v tuto chvíli stále možnost nabídnou investorům řádově 150 hektarů, nicméně z těch 150 už je 40 hektarů rezervovaných pro investory, se kterými v tuto chvíli jednáme,\" uvedl Macura. Město nyní vyjednává s pěti investory, jednání jsou v různé fázi. Převážně jde o společnosti z leteckého průmyslu a logistiky.

Společnost Vítkovice - výzkum a vývoj - technické aplikace je soukromou společností zaměřenou na vývoj nových materiálů a technologií pro průmysl. Vznikla v roce 2006 odštěpením privatizovaného výzkumného ústavu společnosti Vítkovice.

Martina Helánová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK