Soud schválil reorganizaci blanenské slévárny Ernst Leopold

27.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. dubna (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes schválil reorganizaci blanenské slévárny Ernst Leopold, která je v insolvenci. Souhlasili s tím věřitelé. ČTK to řekl jednatel společnosti Zdeněk Tužička. Podle něj je to krok ke stabilizaci společnosti, která zaměstnává zhruba 400 lidí.

V insolvenčním řízení společnosti, která se dříve jmenovala DSB Euro, se o svoje pohledávky přihlásilo 136 věřitelů s částkou přes 184 milionů korun. Pro reorganizaci namísto konkurzu byl také insolvenční správce. Společnost se postupně dostává do ziskového hospodaření, i když ji tíží dluhy. Tužička ČTK řekl, že zakázky společnost má. Naopak pokud by došlo na konkurz, myslí si, že by se slévárna už nikdy nerozjela.

Reorganizace byl měla být výhodnější i pro věřitele. Tržby společnosti letos ve srovnání se stejným obdobím loňského roku rostou. Výroba stoupá, závazky vůči správcům zdravotního a sociálního pojištění se naopak nezvyšují.

Zatímco jen za prosinec loňského roku slévárna vykázala ztrátu 21 milionů korun, v lednu ji snížila na dva miliony, v únoru to bylo minus 0,7 milionu a v březnu už byla firma v půlmilionovém zisku. \"Rizika v další podnikatelské činnosti lze spatřovat v oblasti obrátky finančních prostředků způsobené zadržováním plateb na straně odběratelů, kdy případný nedostatek finančních prostředků bude kryt dalším čerpáním úvěrového financování,\" uvedl insolvenční správce ve své zprávě.

Slévárna se dostala do problémů za minulého vlastníka. Pak ji převzala společnost Piacera a přejmenovala ji na Ernst Leopold podle Arnošta Leopolda Gelhorna, který v Blansku roku 1698 založil první hamr. Pro firmu podle dostupných informací pracuje zhruba 400 lidí. Tužička ČTK řekl, že firma sama nikoho nepropustila, někteří zaměstnanci ale v době po vyhlášení úpadku společnosti odešli sami. Náhradu za ně firma hledá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK