Americké akcie klesly po nepříznivých údajích o ekonomice

28.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily po zprávě o zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech. Náladu investorů zasáhlo rovněž rozhodnutí japonské centrální banky ponechat měnovou politiku beze změny. K poklesu na akciovém trhu velkou měrou přispěla technologická společnost Apple.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si odepsal 1,17 procenta a uzavřel na 17.830,76 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,92 procenta na 2075,81 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,19 procenta na 4805,29 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že růst ekonomiky USA v prvním čtvrtletí zpomalil na 0,5 procenta z 1,4 procenta v předchozím kvartálu. Jeho tempo tak bylo nejslabší za poslední dva roky.

Cena akcií společnosti Apple se propadla o více než tři procenta. Známý americký investor Carl Icahn dnes oznámil, že prodal celý svůj podíl v tomto podniku. Apple tento týden vykázal první pokles čtvrtletních tržeb za 13 let.

Akcie výrobce animovaných filmů DreamWorks Animation naopak zamířily prudce vzhůru. Reagovaly tak na zprávu, že firmu za zhruba 3,8 miliardy dolarů (přes 90 miliard Kč) koupí největší americký provozovatel kabelové televize Comcast.

Na devizovém trhu dnes japonský jen prudce posílil vůči americkému dolaru i euru. Japonská centrální banka totiž překvapila investory tím, že na dnešním zasedání nepřikročila k dalšímu uvolnění své měnové politiky.

V závěru obchodování v New Yorku vykazoval dolar vůči jenu pokles o více než tři procenta na 108,06 JPY. Během dne jeho kurz sestoupil až na desetidenní minimum 107,93 JPY, napsala agentura Reuters.

Euro vůči jenu oslabovalo o 2,8 procenta na 122,70 JPY. Vůči dolaru se jednotná evropská měna vyšplhala až na týdenní maximum 1,1368 USD. Později však o část zisků přišla a prodávala se za 1,1350 USD. Oproti středečnímu závěru tak vykazovala nárůst o 0,3 procenta.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK