České dráhy zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok

29.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - České dráhy dnes zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok. V loňském pololetí skupina, kam kromě osobní dopravy patří nákladní ČD Cargo, skončila se ziskem 216 milionů korun po zdanění. Meziročně to znamenalo pokles o 56 milionů korun. Zhoršení společnost zdůvodnila právě poklesem ziskovosti nákladních přeprav spolu se snížením objemu přepraveného zboží.

Pokles České dráhy zaznamenaly i v počtu přepravených cestujících, přestože výkon osobní dopravy se zvýšil. Celkem loni ČD přepravily 170 milionů pasažérů, o 400.000 méně než v roce 2014. Kvůli tomu, že cestující jezdili na delší vzdálenosti, ale zaznamenal dopravce vyšší tržby z jízdenek a celkově utržil 7,5 miliardy korun.

O něco pozitivnější trend, tedy vyšší objem přeprav a mírný růst počtu cestujících, zaznamenala podle předběžných dat ministerstva dopravy železnice celkově. Té loni přibylo zhruba 600.000 cestujících na 176,6 milionu pasažérů. Objem přeprav vyjádřený v součinu počtu cestujících a ujeté vzdálenosti vzrostl o více než šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK