Ceny bytů a domů na Slovensku stouply na tříleté maximum

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. května (zpravodaj ČTK) - Ceny bytů a domů na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí dosáhly tříletého maxima. Informovala o tom dnes slovenská centrální banka (NBS). Podle jejích analytiků by tyto reality měly mírně zdražovat i v dalším období

Metr čtvereční v bytech a domech stál ve sledovaném období v průměru 1238 eur (33.400 Kč). Ceny tak stouply třetím čtvrtletím v řadě, v meziročním srovnání se zvýšily o procento.

Ceny obytných realit táhly byty, které byly v prvním čtvrtletí nejdražší od začátku roku 2009. Naopak ceny domů stagnovaly. Důvodem byla výraznější poptávka po bytech.

\"Aktivity stavbařů v oblasti nové výstavby na začátku roku 2016 by mohly přispět ke zvýšené nabídce obytných realit. Na druhé straně lze očekávat trend rostoucí poptávky po realitách v ekonomicky výkonnějších regionech i díky přetrvávajícím relativně výhodným úvěrovým podmínkám,\" uvedli analytici NBS, kteří očekávají pokračování mírného růstu cen bytů a domů.

Ceny bytů a domů na Slovensku v minulosti prudce rostly v období realitního boomu. Ve srovnání se svým maximem z roku 2008 jsou nemovitosti v současnosti o pětinu levnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK