OKD uvedla v insolvenčním návrhu, že dluží přes 17 miliard korun

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 3. května (ČTK) - Těžební společnost OKD dluží více než 17 miliard korun. Má nejméně 650 věřitelů. Majetek OKD nedosahuje ani sedm miliard, uvádí se v insolvenčním návrhu, který na sebe firma dnes podala u Krajského soudu v Ostravě. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark dnes řekl, že 13 miliard korun jsou závazky v rámci skupiny.

Mezi největší věřitele OKD, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), které OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti. Mezi věřiteli jsou polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia, které mají pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti, nebo místní firmy TRANSL, Minova Bohemia či OKD, HBZS (Hlavní báňská záchranná stanice).

OKD v insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na reorganizaci uvádí, že podle interních propočtů by výše závazků týkajících se útlumu hornické činnosti dosáhla dalších přibližně 5,75 miliardy korun. Z toho by přibližně 3,77 miliardy korun činily sociální náklady a 1,98 miliardy náklady na technickou likvidaci dolů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK