Americké akcie klesly kvůli ropě a obavám ohledně světového růstu

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Americké akciové trhy dnes klesly, širší index S&P 500 odepsal zhruba 0,9 procenta. Investoři reagovali na špatné ekonomické zprávy z Číny a z Evropy, které posílily obavy ohledně růstu světové ekonomiky. Akcie v energetice táhly dolů padající ceny ropy.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,78 procenta na 17.752,28 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,86 procenta na 2063,43 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 1,13 procenta na 4763,22 bodu.

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru klesala podle dnešních dat soukromých firem v dubnu 14. měsíc za sebou. Nečekaně na tříleté minimum klesla v dubnu také výroba v britském zpracovatelském průmyslu. Evropská komise mezitím oznámila, že EU i eurozóna letos porostou pomaleji, než se doposud čekalo. Hrubý domácí produkt EU vzroste podle nejnovějšího odhadu Bruselu o 1,8 procenta a eurozóny o 1,6 procenta.

Světové ceny ropy mezitím dnes pokračovaly v poklesu kvůli obnoveným obávám investorů z převisu nabídky nad poptávkou. Americká lehká ropa zlevnila o 2,5 procenta. Akcie v energetice ztratily jako celek zhruba 2,4 procenta.

Euro dnes na devizových trzích vůči americkému dolaru stouplo na nové osmiměsíční maximum. Poprvé od loňského srpna překonalo hranici 1,16 USD, později ale kleslo. Japonský jen se vůči dolaru vyšplhal až na 18měsíční maximu. Japonská měna nadále těží z obav, že japonská centrální banka zakročí proti dramatickému posilování domácí měny, které podkopává úsilí o oživení japonské ekonomiky.

Euro k dolaru před koncem newyorského obchodování ztrácelo zhruba 0,2 procenta na 1,1506 USD. Americká měna k japonskému jenu klesla na nejnižší úroveň od října 2014, později se ale vzchopila a naposledy se k jenu obchodovala bez výraznějších změn na 106,45 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK