Kdo se lépe postará o mé peníze, než já sám?

10.05.2016 | , Saxo Bank
Komerční sdělení


Pokud péči o peníze necháváte na cizích, budete patrně nepříjemně překvapeni. Svěřit správu svých úspor odborníkům je sice pohodlné, avšak s nejistým výsledkem.

Advertisement

Podívejme se na realitu dnešních dnů. Kapitálové trhy rostly sedm let v řadě až do loňského léta. Klíčové centrální banky tisknou peníze, což bylo dříve výsadou jen banánových republik. Řecká odysea zdaleka neskončila a v létě se připomene znovu. Tentokrát je politická vůle ji dále prodlužovat mnohem menší, díky domácím problémům na straně věřitelů. V Rakousku, Německu, Francii, Španělsku dokonce i v USA sílí extrémní názory a dostává se jim ze strany veřejnosti stále větší podpory. Podobné názory byly ještě před pár lety širokou veřejností ignorovány pro jejich prostoduchost, ale dnes se z nich stává sílící společenský proud.

To byl jen zlomek z extrémů, v nichž dnes žijeme. Pokud s těmito výroky nesouhlasíte nebo je považujete za zcela normální, prosím, neztrácejte čas dalším čtením. Pravděpodobně jste politik, kterému zase nerozumím já.

Jednotlivec současný stav světa nezmění. Jak tedy využít podobných turbulencí, které budou pravděpodobně dále sílit ve svůj prospěch? V případě práce s vašimi úsporami vám nabízím několik tipů:

Krátce a účinně

Minimalizujte čas, během kterého jsou vaše peníze exponované na kapitálovém trhu. Maximalizujete tím pravděpodobnost, že své úspory ochráníte před nečekanými výkyvy ve chvíli, kdy je zrovna nesledujete. Mám tím na mysli, že je lepší najít si čas na práci s vlastními penězi a vstoupit s investicí na trh pouze na dobu, kterou máte pro své úspory vyhrazenou. Tedy krátce a intenzivně a ne dlouhodobě a slepě. Byť jen na několik hodin měsíčně. Po zbytek času mohou být klidně v bezpečí bankovního účtu, na který se vztahuje pojištění vkladů.

Využití opce

Pro úplné nováčky v oboru aktivní správy úspor doporučuji zaměřit se zejména na nákup opcí. (Prosím, nezaměňujte s vypisováním opcí - to je pro pokročilé). Na první pohled to zní jako raketové inženýrství, ale není tomu tak. To jen banky a zprostředkovatelé velmi populárních podílových fondů a strukturovaných cenných papírů odvedli v minulosti skvělou práci v duchu "bez nás to nejde".

Ve skutečnosti si nákupem opce na určitou akcii nebo měnu omezíte riziko ztráty z dané investice, na vámi předem určenou částku. Potenciál výnosu však není nijak limitován. To považuji z pohledu nováčka za velmi bezpečný způsob jak vstoupit na kapitálový trh.

Drahé banky

Jedním z největších a stále přetrvávajících sporů v bankovnictví jsou nehorázně vysoké poplatky za bankovní služby. V minulosti byly tyto výkony prováděny manuálně a bylo je tedy třeba náležitě zaplatit. Dnes je díky technologiím a automatizaci jejich výška a často i důvod neobhajitelný.

Co nejméně mezičlánků

Velmi podobné je to i se zprostředkovateli a poradci. Běžná fyzická osoba nemůže přímo vstoupit na burzu a koupit si cenný papír, potřebuje licencovaného obchodníka nebo banku, která musí splňovat ještě náročnější kritéria z pohledu regulace a ochrany klientů.

Mezi klientem a kapitálovým trhem tak musí být ještě mezičlánek. Každý takový mezičlánek však službu prodražuje, zdržuje a díky dodatečným tržním rizikům mnohdy i ohrožuje.

Odvahou překonat pochybnosti

Máte stále pocit, že nemáte dostatek informací k tomu, abyste si řídili vlastní investice? Je to naprosto přirozené. Asi se shodneme, že naše vlastní motivace maximalizovat svůj výnos a minimalizovat rizika je vyšší než motivace úplně cizího člověka, byť více či méně profesionála.

Možná vám tato rada bude připadat příliš sobecká, ale udělejte si čas na své peníze na úkor rodiny či koníčků. V podstatě to tak děláte už nyní. Nejsou totiž peníze tím hlavním důvodem, proč chodíte do práce, a to právě na úkor rodiny, koníčků a přátel?

Všechno chce svůj čas, což samozřejmě platí i o tradingu. Pokud se ještě necítíte na „živé“ obchodovaní, doporučuji vyzkoušet nejprve nanečisto. Velmi dobrým nástrojem je naše aplikace SaxoTraderGO, kde si můžete aktivovat demo účet. Získáte virtuální portfolio 100 000 USD a můžete si vyzkoušet obchodování ze široké třídy aktiv za reálné ceny. K tomu vám jsou k dispozici naši lidé, kteří vám se vším po telefonu rádi pomohou.

Více informaci zde.


Pavel Drahotský, generální ředitel Saxo Bank pro ČR, Slovensko a Maďarsko

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení