Průměrná sazba hypoték v dubnu klesla na rekordních 1,94 pct

18.05.2016 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v dubnu dále propadla na dosavadní minimum 1,94 procenta. V březnu činila 1,97 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Lídři trhu, tedy Hypoteční banka a Česka spořitelna, dále zlevnili své hypotéky. Menší, dravější banky zlevnily už dříve a ty velké musely reagovat.

Fincentrum Hypoindex sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace.

Průměrná úroková sazba sice klesla, ale mnoho klientů do bank už nenalákala. Počet uzavřených hypotečních úvěrů v dubnu poklesl na 9042, což bylo o 333 méně než měsíc předtím. Stejně tak se snížily i objemy. Lidé si v dubnu sjednali hypoteční úvěry za 17,06 miliardy korun, v březnu byly objemy o 846 milionů vyšší.

"Banky postupně přizpůsobují úrokové sazby informacím, že ´normalizace´ měnové politiky hlavních centrálních bank nebude nijak rychlá, což se projevuje ve snižování delších sazeb. Za situace, kdy si Evropská centrální banka nemůže dovolit zvýšit sazby, protože by některé jižní státy neustály obsluhu svého dluhu, nelze vzhledem k volnému pohybu kapitálu a provázanosti ČR se zbytkem EU čekat, že by ČNB výrazně zvyšovala úrokové sazby i po případném opuštění kurzového závazku," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, proto není překvapením, že si fixují úrokové sazby na co nejdelší dobu. "Snižování delších sazeb logicky vede i ke změně preferencí fixací. Nejoblíbenější jsou sice stále pětileté, nicméně na místo tříletých se na další místo v popularitě derou sedmileté fixace a nebude ani dlouho trvat, kdy klienti zareagují na současné prudké snižování desetiletých sazeb," dodal Rajdl.

To, že snižování úrokových sazeb není zdaleka u konce, dokazují i dvě z největších hypotečních bank. V květnu se ke zlevňování hypoték přiklonila jak Česká spořitelna, tak i Hypoteční banka. Od 16. května snížila úrokové sazby u hypotečních úvěrů také Wüstenrot hypoteční banka.

"Fakt, že i lídři trhu, tedy Hypoteční banka a Česka spořitelna, dále zlevnili své hypotéky, dokazuje, že je český trh zdravý a konkurence funguje, jak má. Menší, dravější banky zlevnily už dříve a ty velké musí logicky následovat. Spotřebitel v důsledku ušetří a trh nadále poroste," komentoval čísla ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták.

Výkonný ředitel společnosti Reality IQ Ondřej Mašín hodnotí pozitivně, že se 'boom' hypoték a prodejů nemovitostí konečně přesouvá i mimo Prahu a Brno. "V dubnu jsme zaznamenali rekordní nárůsty prodejů domů a bytů v severních Čechách a na severní Moravě, tedy regionech, které jsou tradičně spojovány spíše s krizí," podotkl.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK